Комбуча – це ферментований чай. В процесі ферментації хороші дріжджі і бактерії проникають в звичайний солодкий чай, переробляючи його.
Ферментована їжа дуже поширена в нашому повсякденному житті, зокрема до неї відносяться такі продукти як йогурт, сир, соєвий соус, квас, пиво, вино і різні квашені овочі.
В даний час комбуча є одним з головних напоїв сегмента корисного харчування в США. Річні продажі напою вже складають понад півмільярда американських доларів і за прогнозами фахівців будуть тільки рости.
Історія Комбучі
Комбуча має досить заплутану і часом навіть містичну історію. Дотепер достеменно невідомо як же сама культура комбучі спочатку з’явилася на світ. Існує навіть думка, що це витівки інопланетних істот.
Точно також невідома і країна походження напою. Одні наполягають на версії, що комбуча родом з Японії, звідки через Китай вона поширилася на Захід. Інші стверджують, що саме Піднебесна є Батьківщиною комбучі.
Корисні властивості комбучі
У всі часи люди приписували напою різні корисні властивості, починаючи від допомоги в боротьбі з мігренню, закінчуючи чудовим зціленням від раку.
У будь-якому випадку, ми б не радили сприймати напій як ліки від усіх хвороб. При найменших сумнівах на рахунок доцільності вживання комбуча, вам необхідно звернутися до професійного медичного працівника.
В першу чергу, комбуча – це смачний і абсолютно натуральний напій, що чудово втамовує спрагу, а також володіє і протипохмільною дією.

Склад напою
Одним з найважливіших компонентів комбучі є культура комбуча – «гриб» (або SCOBY, як називають його на Заході). Те що у нас прийнято вважати «грибом», насправді ним не є. Абревіатура SCOBY розшифровується як Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, тобто симбіоз бактерій і дріжджів. У наукових колах гриб зветься «медузоміцет» (розмістившись на поверхні напою в посудині для ферментаціії, він дійсно чимось нагадує медузу).
Крім того, до складу напою входить чай, вода і цукор. Цукор служить своєрідним паливом, що запускає процес ферментації, яке в процесі бродіння практично повністю переробляється. У готовому напої його присутність незначна.